Fotografieproject ‘Knoal!’
 
Het fotografieproject voor de groepen 5 en 6 van de basisschool concentreert zich op de oude sluizen van Stadskanaal. Eerst krijgen de kinderen in de klas een inleiding over (doel en werking van) sluizen, over ‘kunstzinnige’ fotografie en een diapresentatie over verschillende manieren om je onderwerp in beeld te brengen. Vervolgens gaan de kinderen zelf bij de sluis fotograferen die zich het dichtst bij de school bevindt.
 
Daartoe hebben ze vier opdrachten meegekregen; een algemene (‘maak je foto door de zoeker van je toestel’) en 3 specifieke:
 
vind een bijzondere hoek van waaruit je je onderwerp in beeld brengt
fotografeer details
maak foto’s waarbij je de camera bewust niet recht maar schuin houdt.
 
Ze brengen hun eigen fototoestellen mee (of doen samen met een camera) en rouleren in groepjes langs de sluis. Daardoor krijgt iedereen de kans de sluis van alle kanten te fotograferen.
Na afloop worden de foto’s op de computer overgezet. Ard Hesselink maakt vervolgens een online ‘prezi’ presentatie van een ruime selectie die in de klas, thuis en tijdens de projectpresentatie kan worden bekeken. De verschillende prezi’s zijn te vinden via www.prezi.com/user/docman .
 
Duidelijk is dat de kinderen met dit project op speelse wijze op tenminste twee gebieden kennis verkrijgen: door er praktisch aan de slag te gaan worden ze zich bewuster van de historische rol van kanaal en sluizen in hun gemeenschap. Daarnaast leren ze over creatief fotograferen, beeldcompositie en anders door de zoeker kijken.
 
Het project levert verrassende resultaten op en werkt zeer inspirerend voor de kinderen. In totaal deden 10 schoolklassen van de groepen 5 en 6 mee in Stadskanaal, Musselkanaal en Alteveer.
 
In de zomer van 2013 (juli t/m september) werden de mooiste resultaten gebundeld en getoond op een tentoonstelling in het Streekhistorisch Centrum Stadskanaal.